WordPress Snelheid Verbeteren

In WordPress door Frimatek

De snelheid van je website is van enorm belang. Tegenwoordig verwachten bezoekers steeds meer snelheid, en een trage website kan zorgen voor verlies van klanten of bezoekers. In dit artikel bekijken we daarom hoe je de snelheid van je WordPress website kunt verbeteren. Daarvoor gaan we er even vanuit dat er nog geen enkele vorm van optimalisatie op je WordPress website zit, en we zullen dus alleen de basis behandelen voor de gemakkelijker te behalen snelheidswinst.

1. WordPress snelheid testen

Voordat je direct allerlei grote veranderingen gaat maken is het wel zo fijn om te weten waar voor jouw website de grootste problemen zitten. Zo weet je op welke gebieden de meeste snelheidswinst te behalen valt. Het is verstandig om door middel van verschillende tools de prestaties van je WordPress website te meten. Enkele veelgebruikte snelheid-tests zijn:

WordPress Snelheid Test Resultaat

De Frimatek website heeft een PageSpeed score van 96% en een YSlow score van 86%. De laadtijd is 1,7 seconde.

2. Hosting

Als je je website gaat maken kan het aantrekkelijk te zijn om voor de simpelste en goedkoopste webhost te kiezen. Dat heeft helaas vaak gevolgen voor de snelheid en prestaties van je WordPress website. Afhankelijk van de hoeveelheid verkeer op je website zul je moeten kiezen voor een goede webhost. Voor wat grotere websites is het verstandig om voor WordPress hosting te gaan; hosting die volledig is geoptimaliseerd voor WordPress. Kies nooit zomaar de goedkoopste optie, maar doe je huiswerk en bekijk wat je nodig hebt voor jouw website. Let bij de keuze voor een hostingprovider onder andere op:

  • Snelheid
  • Serverlocatie
  • Back-ups
  • Ondersteuning
  • Servercapaciteit
  • Beveiliging

3. Afbeeldingen

Afbeeldingen zijn een ontzettend belangrijk onderdeel van een website. Maar als ze een eeuwigheid nodig hebben om te laden en mobiele gebruikers spontaan door hun databundel heentrekken, is dat verre van optimaal. Daarom is het van ontzettend groot belang om je afbeeldingen te optimaliseren. Het gebeurt helaas regelmatig dat websitebouwers afbeeldingen rechtstreeks van hun dure spiegelreflex camera op hun website plaatsen. Dan kan het gebeuren dat een afbeelding wel 10MB groot is. Bij de testresultaten van deze website zag je dat de totale grootte van de voorpagina slechts 1,7MB was. Altijd optimaliseren dus!

Schalen
Een gemakkelijke manier om afbeeldingen te verkleinen en dus je WordPress snelheid te verbeteren is het schalen van de afbeeldingen. Dat kan vóór het uploaden met bijvoorbeeld Photoshop, of daarna met een plug-in of via de WordPress mediabibliotheek. Zorg dat je website geen afbeeldingen heeft die onnodig duizenden pixels breed en hoog zijn; hou het ruwweg bij de ware grootte die de afbeeldingen in de website hebben.

Comprimeren
Naast het schalen van je afbeeldingen is het ook belangrijk om je afbeeldingen te comprimeren. Dat kan zowel lossless (geen kwaliteitsverlies) als lossy (klein kwaliteitsverlies). Een goede freemium plug-in voor beide opties is ShortPixel Image Optimizer. Update 03/05/2017: sinds de laatste update van ShortPixel Optimizer is een nieuwe optie voor optimalisatie toegevoegd, genaamd glossy. Daarmee is met nauwelijks kwaliteitsverlies een hele grote reductie in bestandsgrootte te behalen. In de meeste gevallen is het de moeite waard om te gaan voor lossy. Met een gering kwaliteitsverlies kunnen afbeeldingsbestanden tot wel 90% in grootte afnemen. Een andere goede plug-in voor lossless compressie is WP Smush.Een combinatie van meerdere plug-ins kan soms extra effect hebben, maar is niet altijd aan te bevelen.

ShortPixel WordPress Image Optimizer

ShortPixel Image Optimizer heeft op deze WordPress website de afbeeldingen met gemiddeld 68.65% verkleind.

4. Caching

Als je WordPress website wordt bezocht, worden allerlei scripts geladen die de uiteindelijke inhoud en het uiterlijk van de website bepalen. Het laden en doorlopen van al die bestanden kost tijd, en door middel van caching kun je die tijd flink verlagen. Er zijn verschillende populaire plug-ins die caching op je WordPress website mogelijk maken, zoals WP Super Cache en W3 Total Cache. De laatste heeft veruit de meeste functies, maar is dan ook een stuk ingewikkelder in te stellen. Het is aan te bevelen om via een plug-in als deze je HTML, CSS en JavaScript te comprimeren. Daarnaast kunnen deze bestanden worden samengevoegd, om de laadtijd verder omlaag te brengen.

Met dit zogenaamde minifying kan helaas veel misgaan. Het is dus belangrijk om te spelen met de instellingen en te zien wat werkt voor jouw website en wat niet. Ook een aantal oudere browsers kunnen problemen hebben met je website nadat minifying actief is. Het is dus belangrijk om goed te testen of alles nog werkt in de voor jouw website belangrijke browsers. Maar als alles eenmaal werkt, is de snelheidswinst vaak groot.

Naast minifying zijn in WordPress plug-ins als W3 Total Cache nog veel andere functies aanwezig die de snelheid van je website flink kunnen verhogen. De page cache en browser cache zijn in principe voor iedere website een vereiste. Hetzelfde geldt voor gzip-compressie. Afhankelijk van je site kunnen ook de andere functies nuttig zijn. Het is ook mogelijk om een koppeling te maken met diensten als CloudFlare en een CDN. Een CDN is met name interessant voor websites die veel statische inhoud zoals afbeeldingen bevatten.

Een laatste stap die je kunt nemen om de laadtijd van je website te verbeteren, is het verplaatsen van je JavaScript naar de footer. Op die manier kan je website sneller geladen worden. Een plug-in die je daarvoor kunt gebruiken is Scripts To Footer. Enige technische kennis is hier echter wel nodig, want dit werkt helaas bijna nooit op de eerste poging.

WordPress Optimalisatie uitbesteden?
Op zoek naar maatwerk optimalisatie van je WordPress website? Wij nemen het (technische) werk graag voor je uit handen, en optimaliseren je WordPress website om er zo veel mogelijk snelheid uit te halen. Meer informatie? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

5. WordPress opschonen

Het is vrij gemakkelijk om een rommeltje te maken van je WordPress installatie. Veel (premium) thema’s installeren bijvoorbeeld automatisch tientallen plug-ins, die je waarschijnlijk lang niet allemaal gebruikt. Alle plug-ins die je niet gebruikt kun je het beste direct de-activeren en verwijderen. Dat bespaart vaak heel wat scripts die geladen moeten worden, waardoor de snelheid van je WordPress website omhoog gaat.

In de WordPress database wordt de dynamische inhoud van je website opgeslagen. Bij het laden van de site worden verschillende verzoeken naar de database gestuurd. Hoe groter de database is, hoe langer het duurt om de verzoeken te verwerken. Met de WP Optimize plug-in kun je onnodige gegevens verwijderen, om de database te verkleinen. Onder andere de revisiegeschiedenis van pagina’s wordt dan verwijderd. Wellicht dat je die nog wil gebruiken, dus controleer vooraf goed wat je wel en niet wil verwijderen.

Google PageSpeed

Na het nalopen van dit artikel nog steeds geen 100/100 score? Geef niet op en blijf optimaliseren… misschien haalt Google hun eigen test ook nog wel een keer.

6. Conclusie

Er zijn talloze factoren die een rol spelen in de snelheid van je WordPress website. In dit artikel hebben we een kleine basis gegeven voor het verbeteren van je snelheid. Het is simpelweg belangrijk om te luisteren naar test-tools en je website up-to-date te houden. Volg Frimatek op Twitter of Facebook als je op de hoogte wilt blijven van nieuwe artikelen over SEO, WordPress en online marketing.

Heb je aanvullingen, opmerkingen of suggesties voor dit artikel? Laat het ons weten!

Wil je je WordPress website tot in de details op maat laten optimaliseren voor snelheid? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een offerte.

Deel dit artikel

Over Ons
Frimatek Logo

Frimatek specialiseert zich in webdesign, SEO, online marketing & digitale strategieën. Meer Info »

Laatste Berichten
Blijf op de hoogte

Ontvang een e-mail als er nieuwe artikelen worden gepubliceerd. Onze artikelen gaan over onder andere WordPress, SEO, en online marketing.

Not an Email Forms valid form.
Zoeken